Historie

In hartje Hoofddorp vind je onze thuisbasis. Gesitueerd in de oudste aangelegde kerk van Haarlemmermeer.

Terug in de tijd, naar de negentiende eeuw, toen de bouw van de Nederlands Hervormde Kerk in Hoofddorp in volle gang was… Hoofddorp, 1858. Na de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder, wordt aan de Haarlemmermeerse Hoofdvaart een Nederlands Hervormde Kerk geopend.

 1. 1855-1858

  1855 – 1858

  Van idee tot ontwerp

  De Nederlands Hervormde Kerk is tussen 1855 en 1858 gebouwd als zaalkerk in eclectische stijl.
  De Amsterdamse architect Bakker is verantwoordelijk voor het ontwerp. Een eclectische bouwstijl heeft kenmerken uit verschillende neostijlen in zich, die zijn gecombineerd tot een nieuw geheel. In 1859 wordt een pastorie naast de kerk gebouwd.

 2. 1869

  1869

  Orgelmakersfamilie Knipscheer

  Het Knipscheer-orgel wordt dé blikvanger van de kerk. In 1869 wordt dit schitterende orgel in de kerk aangebracht. Het orgel is vervaardigd door de orgelmakersfamilie Knipscheer uit Amsterdam. Drie generaties van de familie Knipscheer bouwen bijna honderd jaar orgels.

 3. 1952 (echte datum 1972)

  1952

  Grondige upgrade

  In 1952 vond er een grote restauratie plaats. Het interieur onderging een grondige upgrade met
  een nieuw bordes met kansel, avondmaaltafel, doopvont, klankbord en een nieuw, vlak plafond.

 4. 1999

  Cultuurhistorische waarde

  In 1999 wordt het karakteristieke pand, vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, aangewezen als Rijksmonument bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 5. 2000

  2000

  Wekelijke vieringen

  De kerk wordt een onmisbare plek in de samenleving. Mensen komen samen om elkaar te ontmoeten. De wijkgemeente Pax-Bornholm houdt vanaf september 1999 wekelijkse vieringen in de kerk. Maar het wordt tijd voor een nieuw jasje. In november 2000 wordt door de commissie van de wijkgemeente het rapport ‘Een huis dat ons past’ gepresenteerd.

 6. 2004

  2004

  Een huis dat velen past

  Architect Matthijs Klooster van MK Architecten uit Rotterdam maakt de plannen voor de herinrichting. De verbouwing start in 2004. De kerk wordt van top tot teen aangepast en verbouwd. Er komt een nieuw dak, een nieuw liturgisch centrum en meubilair en de zerkenvloer wordt opgehoogd. Ook de tuin wordt aangepakt en er wordt een parkeerterrein aangelegd. Op 27 februari 2005 wordt de kerk officieel in gebruik genomen.

 7. 2007

  Mooiste interieur van Haarlemmermeer

  In 2007, op de Dag van de Architectuur, krijgt de kerk de prijs voor het mooiste interieur van Haarlemmermeer.

 8. 2012

  Een nieuwe ontmoetingsplek

  Na 155 jaar komt er uiteindelijk een einde aan de functie van kerkgebouw. Maar… een horecagelegenheid popelt om zich te vestigen in het gebouw. De kerk krijgt in 2013 een nieuwe bestemming als horeca en distilleerderij. Bij de rigoureuze verbouwing blijven diverse historische elementen, zoals het kerkorgel, behouden.

 9. 2015

  Een tweede Jopenkerk

  Ondertussen vindt Jopen, de Haarlemse craft bierbrouwerij, het tijd voor een tweede kerk. Een voormalige kerk in het centrum van Haarlem werd in 2010 al omgetoverd tot een stadsbrouwerij, grand café en restaurant: de Jopenkerk Haarlem.

 10. 2015

  Restyling Jopenkerk Hoofddorp

  Dus in 2015 koopt Jopen de kerk in Hoofddorp. De kerk wordt omgedoopt tot Jopenkerk Hoofddorp en ondergaat een flinke restyling om de Jopenuitstraling te creëren. Op 11 november 2015 wordt de kerk feestelijk geopend. Wist je ook dat de elfde van de elfde een bijzondere datum is voor Jopen? 11 november is namelijk de naamdag van Sint Maarten, de beschermheilige van het Haarlemse Brouwersgilde. Bovendien werd op 11 november 1994 het eerste Jopenbier op de markt werd gebracht.

 11. 2015 – heden

  Gospel Spirits by Jopen

  En zo is de Jopenkerk Hoofddorp geboren. De Jopenkerk Hoofddorp groeit uit tot een levendige combinatie van distilleerderij, grand café en restaurant. Maar niet alleen kan er genoten worden van Jopenbieren, ook zet Jopen de traditie van het distilleren voort. Met als thuisbasis de distilleerderij, grand café, en restaurant Jopenkerk Hoofddorp, wordt er weer volop gedistilleerd in de oudste aangelegde kerk van Haarlemmermeer. Gospel Spirits, de gedistilleerde divisie van Jopen, evolueert en breidt uit. Master Distiller Freddie Talbot-Ponsonby werkt met veel enthousiasme, kennis en vakmanschap aan de creatie van nieuwe smaken.

Geen 18, geen alcohol.

Bevestig dat je 18 jaar of ouder bent voor toegang tot Gospelspirits.nl

Sorry, het ziet er naar uit dat je niet oud genoeg bent.

- -