Craft

Een jongensdroom wordt werkelijkheid

Gospel Spirits by Jopen is een jongensdroom die werkelijkheid is geworden.
Michel Ordeman (1969), algemeen directeur van Jopen, had als kind buitengewone interesse in gisting en distillatie. Door zijn moeder werd dit als een tikkeltje vreemd ervaren. Hij was tenslotte nog maar 12 jaar…

Opkomend concept café-brouwerij

Jaren later blinkt hij uit in scheikunde en warenkennis. Na stages in een slijterij en distilleerderij, is hij sinds 1991 actief in het bier. Via stages en vakantiewerk in België komt hij in contact met het fenomeen ‘speciaalbier’. Als Small Business-student studeert hij af op, het toen in Duitsland opkomende concept, ‘café-brouwerij’. Na zijn studie combineert hij bar- en bierinkoopwerk met parttime vertegenwoordiger zijn voor kleine Nederlandse brouwerijen.

Haarlems Jopenbier

In november 1992 wordt Michel vrijwilliger bij de Stichting Haarlems Biergenootschap. Deze stichting heeft na archiefonderzoek, het driegranen Hoppenbier (Brouwerskeur uit 1501) opnieuw gebrouwen, ten behoeve van feestjaar ‘Haarlem 750’, onder de historische naam: Jopen. Michel zet het avontuur enthousiast voort en is gangmaker om na het feestjaar het Haarlemse Jopenbier te blijven brouwen. Jopen wordt omgebouwd naar een BV-vorm en er volgt een zoektocht naar geschikte panden om weer in Haarlem te gaan brouwen.

Kroon op het werk

Als kroon op het werk wordt in 2010 de ‘Jopenkerk Haarlem’ geopend als café-brouwerij. Gevestigd in de voormalige Jacobskerk in het centrum van Haarlem. Craft bierbrouwerij Jopen creëert hier originele craft bieren naar eeuwenoude én innovatieve recepten. Naast het, met zijn vrouw (Lydian Zoetman-Ordeman) gedeelde directeurschap van Jopen en de Jopenlocaties en de productiebrouwerij in de Haarlemse Waarderpolder, is Michel actief als voorzitter in CRAFT (de Nederlandse vereniging voor onafhankelijke brouwers).

Hemelse distillaten

Hemelse producten creëren in een kerk. Daar staat Jopen voor. Maar wat als je een van je eerste liefdes niet kunt vergeten… Je liefde voor distillatie. In 2015 wordt Gospel Spirits by Jopen geboren. De droom van Michel, het creëren van hand crafted spirits, is nu realiteit!

Geen 18, geen alcohol.

Bevestig dat je 18 jaar of ouder bent voor toegang tot Gospelspirits.nl

Sorry, het ziet er naar uit dat je niet oud genoeg bent.

- -