Gospel Spirits distilleerproces

Alles draait bij Gospel Spirits om de beoefening van het oude ambacht van distilleren. In de koperen distilleerketels achter de bar wordt het vak met liefde beoefend.

Ruwstook

Distilleren is het scheiden van stoffen door middel van verhitting, in dit geval het scheiden van water en alcohol. Gedurende het verwarmen van een alcoholische vloeistof raakt bij 78 graden Celsius de alcohol aan de kook. De damp van deze kokende alcohol stijgt tot boven in de ketel en wordt door een gekoelde cilinder geleid die de damp weer in een vloeibare vorm transformeert van ±35% alcohol wat men de ruwstook noemt.

Fijnstook

Deze ruwstook wordt nogmaals gedistilleerd, ditmaal worden de voor-, midden- en naloop van elkaar gescheiden wat resulteert in een fijnstook. Wederom worden, door middel van verwarming, de verschillende onderdelen van elkaar gescheiden.

De middenloop

De voorloop (heads) komt bij de lagere kooktemperaturen als damp uit de ketel, dit is ongeveer 2% van de totale ruwstook. Deze voorloop wil de distillateur niet in de gin, dit onderdeel geeft namelijk een onaangename geur van spiritus of nagellak af. De middenloop (hearts) is de prettig, geurige vloeistof met de juiste geurkarakteristieken.

Het distillaat

Alles wat vervolgens boven de 93 graden Celsius als damp uit de ketel komt, noemt men de naloop. De naloop kenmerkt zich door de vettige eigenschappen die door de foezelolie worden veroorzaakt. Het eindproduct, de middenloop, is een kleurloze vloeistof die vervolgens wordt gebruikt om onze distillaten verder te laten rijpen op houten vaten of op fles te bottelen.

Geen 18, geen alcohol.

Bevestig dat je 18 jaar of ouder bent voor toegang tot Gospelspirits.nl

Sorry, het ziet er naar uit dat je niet oud genoeg bent.

- -